Sophantering

Källsorteringsrum

Föreningen har två källsorteringsrum där lägenhetsinnehavare kan slänga sina hushållssopor. Dessa finns i anslutning till våra två parkeringar. Nyckeln till dessa är desamma som original lägenhetsnyckeln, dvs. det är samma nyckel som också går till bommen och risfickan. Är du osäker hör med den tidigare ägaren av din lägenhet eller med styrelsen. Styrelsen kan alltid göra en kopia åt dig mot en avgift.

I källsorteringsrummen kan man lämna hushållssopor (brännbart), matavfall, pappersförpackningar, tidningar, metallförpackningar, plastförpackningar, färgat och ofärgat glas, glödlampor, batterier, och mindre elavfall. För bra information om hur man källsorterar, se kommunens återvinningsföretag Sörabs hemsida om källsortering www.soren.se.

Matavfall

Sedan januari 2017 kan vi nu sortera matavfall. Varje lägenhet har fått en korg/behållare som kan placeras under diskbänken för papperspåsar avsedda för matavfall. Papperspåsar för matavfall hämtar man själv i ett utav soprummen. Skulle det varar slut på påsar, gör gärna felanmälan till förvaltaren eller kontakta styrelsen. Använd gärna dubbla påsar för att stärka upp sorteringen.

För mer info läs gärna på kommunens hemsida för matavfall eller deras informationsbroschyr. Där står vad som kan sorteras som matavfall.

Risfickan

Risfickan

Risfickan ligger längst ned mot gatan på den stora parkeringen. Det är soprumsnyckeln som öppnar hänglåset till denna.

Risfickan är enbart för trädgårdsavfall, så som grenar, löv, ogräs och annan växtlighet. Exempel på vad som inte får kastas är matavfall, hushållssopor, trädgårdsmöbler, mattor, plastsäckar, bildäck och liknande. Hit får man också inte frakta jord, stenar, krukor, säckar, grindar eller andra föremål. En enkel regel att följa är att man bara få kasta saker som växer, men inte är mat.

Till vintern innan snön kommer beställs tömning av risfickan för att vårt snöröjningsföretag ska kunna förvara sin lilla traktor inlåst där. Då kan man inte slänga något trädgårdsavfall där. Är du osäker på om risfickan är öppen eller inte så kolla på hemsidan eller hör med någon i styrelsen.

Container

Två gånger om året, beställer föreningen en container för grovsopor. Dit kan man under några dagar ställa sina gamla möbler mm som man vill bli av med. Vi informerar via informationsblad och här på hemsidan när containern finns på plats. Vanligtvis står den precis innanför bommen vid stora parkeringen. Där kan man slänga det mesta som är brännbart, keramik, eller metall. Dock får man absolut inte ställa dit kemikalier, el- och elektronikavfall, bildäck, eller gipsplattor, mm. Dessutom får man inte heller ställa dit stora mängder avfall så som ett helt kök.

Övrigt avfall

Allt annat avfall måste man själv frakta bort. Detta är inte så jobbigt som man kan tro eftersom vi har en återvinningscentral endast 800 m från oss (mittemot Byggmax) och som dessutom har väldigt generösa öppettider. Se www.sorab.se för mer information om återvinningscentralen samt exakta öppettider. Där hittar du också mycket bra information om hur du sopsorterar och återvinner.