Utemiljö

Travgatan

Lägenhetens fram- och baksida

Du som lägenhetsägare eller hyresgäst för en lägenhet på markplan är skyldig att sköta båda fram- och baksidan. Altanbygge- och andra tillbyggelser skall förankras med styrelsen då det finns många regleringar i vad som får och inte får byggas i vårt område.

Att ändra utseendet på fram- eller baksidan med t.ex. stenläggning eller rabatter är upp till var och en att bestämma över. Ta gärna kontakt med styrelsen om du är osäker på vad som gäller samt hör gärna med dina grannar om dina planer.

Buskar som angränsar till uteplatsen framför eller bakom lägenheten ska hållas trimmade. Dessa får inte hänga på trottoaren eller vägen. Nedklippta grenar måste fraktas bort. Staket och grindar runt de uteplatserna ska hållas i gott skick. Du som lägenhetsinnehavare är skyldig att måla/olja den, reparera den och se till att denna håller måttet för vad som är tillåtet. Ogräs och annan växtlighet direkt bakom grinden eller buskar mot trottoaren eller gatan ska rensas av lägenhetsinnehavaren.

Gräsmattan i anslutning till lägenhetens bak- och/eller framsida ska klippas av lägenhetsägaren/hyresgästen.

Har du inte möjlighet eller ingen vilja att sköta om detta, ska du kontakta en handyman. Du som privatperson kan göra rot-avdrag på beställda trädgårdsarbeten.

Blir ordningen på fram- och baksidan så ohållbar att grannar måste höra av sig till styrelsen eller förvaltaren, görs en anmodan. Om denna inte följs, beaktas detta som vägran att följa föreningens stadgar och ordningsregler och kan leda till avhysning.

Klätterväxter

Styrelsen för Brf Travgatan har upplyst alla i föreningen om att det inte är tillåtet att odla klätterväxter och andra växtligheter som hänger ner eller klättrar upp på föreningens fasader. Vid senaste fasadrenoveringen har Interoc som åtgärdat fasadskador talat om att klätterväxter samt andra växter som hänger vid och på fasader är skadliga för den typen av material som föreningens fasader är täckta med. För att undvika senare försäkrings- och ansvarstvister ber vi er att ordna upp det med klätterväxter. Det finns andra sätt att smycka lägenhetens fram- och baksidan.

Balkong och balkonglådor

Du som har en balkongterrass, måste se till att växter i blomlådorna inte blir för stora så att de skräpar ned hos grannen eller täpper till hängrännorna. Du får absolut inte borra hål i balkongens betonggolv och inte heller i fasaden på terrassen. Om du lägger trall över betonggolvet på terrassen se till att det går luft mellan golvet och trätrallen. På vintern om det blir mycket snö kan det vara bra att skotta bort delar av snön för att skydda terrassgolvet. Se bara till att kontakta grannen under när du påbörjar skottningen.

Övriga ytor

Gräsmattor klarar sig även under de torraste perioderna så därför behöver dessa inte vattnas. Tänk på miljön och förenings vattenräkning.

Du får inte heller parkera din bil på fram eller baksidan. Du får inte tvätta, vaxa eller reparera bilen på fram- eller baksidan eftersom det medför nedskräpning av miljöfarliga ämnen.

Adoptera föreningens gemensamma objekt

Det finns några enstaka buskar, äppelträd, lekplatser och annat som borde skötas några gånger oftare än 2 ggr per år på våra gemensamma städdagar. Vill du adoptera en eller flera av föreningens gemensamma objekt för att sköta om den/dessa under sommarhalvåret, hör genast av dig till styrelsen.

Rabatten vid stora parkeringen har Ingalill på Travgatan 41 adopterat. Föreningen betalar för jord och inköpta blommor. Laila på Travgatan 33A sköter ”plätten” vid MC-garaget. Mats har adopterat hela D gården och tittar till i området för att fixa till här och där.

Styrelsen har beslutat att ersätta för material och inköp mot uppvisande av kvitton upp till 800 kr om året. Är du osäker på vad som ersätts och hur, ta gärna kontakt med styrelsen.